Home Internet Rumi ke Jawi

Rumi ke Jawi

by Admin
rumi ke jawi to rumi

Rumi ke Jawi – Cara mudah untuk tukar ejaan Rumi ke Jawi. Ketahui langkah pantas untuk menukar tulisan Rumi kepada tulisan Jawi dengan mengunakan perisian percuma.

Kepada mereka yang pernah belajar dan pandai membaca tulisan jawi, maka adalah mudah untuk menukar perkataan atau tulisan Rumi ke Jawi. Namun kepada yang tidak tahu, usah risau kerana di zaman teknologi internet walaupun anda tiada pengalaman belajar jawi dan kali pertama hendak menukar perkataan, anda boleh sahaja menggunakan perisian percuma yang mudah di dapati di internet. Sambil menggunakan perisian ini secara tidak langsung anda juga boleh mempelajari seni tulisan jawi.

CARA TUKAR RUMI KE JAWI

Terdapat 3 cara atau perisian yang anda boleh gunakan untuk tukar ejaan rumi ke jawi atau jawi to rumi:

APLIKASI ANDROID RUMI KE JAWI

Aplikasi android Rumi-to-Jawi memang sesuai digunakan memandangkan ramai dikalangan pembaca merupakan pengguna telefon pintar. Anda hanya perlu ke Google Store untuk muat turun dan dalam beberapa saat terus boleh menggunakannya. Kapasiti aplikasi Rumi-to-Jawi ini juga tidak besar dan boleh dimuat turun dengan pantas. Ada banyak aplikasi android di Google Play Store yang tersedia yang boleh anda pilih dan gunakan.

Cadangan saya, anda boleh muat turun aplikasi Rumi ke Jawi yang ini: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pakej.my


PERISIAN RUMI KE JAWI

Perisian Rumi ke Jawi memerlukan penggunanya menggunakan platform komputer riba untuk pasangkan ia terlebih dahulu sebelum boleh digunakan. Ianya sesuai untuk kerja bertulis yang bersekala besar yang memerlukan anda menukar tulisan-tulisan panjang.

Perisian yang saya maksudkan adalah: Jawi UKM Keyboard. Berikut saya terangkan kepada anda langkah-langkah menggunakan perisian ini:

1. Muat turun perisian Jawi UKM Keyboard di SINI

2. Setelah perisian tersebut telah selesai di muat turun, anda ekstrak fail tersebut. Cara untuk Extract anda perlu download dan pasang perisian Winrar / Winzip. Selalunya kebanyakan komputer sudah sedia dipasang perisian ini. Tapi saya lebih suka gunakan satu lagi perisian yang dinamakan: 7-Zip, anda boleh muat turun di SINI.

3. Kemudian buka fail tersebut, klik pada ‘Setup’, anda akan dapat lihat satu paparan Welcome to Jawi UKM 2017 Setup Wizard akan dipaparkan.

4. Pasang/Install fail tersebut kemudian tekan finish.

5. Anda boleh semak di taskbar (bawah sebelah jam), ada keyboard Jawi UKM.

6. Masukkan juga Arabic Keyboard 101 (untuk penulisan arab) – (Control Panel -> Clock, Language, and Region -> Change keyboards and other input methods – Tick pada Arabic 101)

7. Jika sudah ada ia bermakna anda telah berjaya memasukkan Keyboard Jawi pada komputer / laptop anda.


Untuk mempelbagaikan tulisan mengikut kesesuaian projek atau pilihan anda, terdapat beberapa Font Jawi yang diperlukan untuk menyokong perisian keyboard ini. Font yang perlu anda pasang adalah seperti berikut:

  • Font Arabic Typesetting
  • Font Jawi Uthman Taha
  • Font Lateef
  • Font Sakkal Majalla
  • Font Scheherazade

Usah risau, saya tidak mahu membuang masa anda mencari Font atau tulisan-tulisan ini di internet kerana anda boleh terus muat turun di sini.

Selepas muat turun, anda perlu masukkan Font ini ke dalam komputer anda, caranya mudah sahaja:

Buka Control Panel –> Font. Fail Font di atas yang telah dimuat turun tadi, anda salin/copy dan tampal/paste ke dalam folder FONT (Copy guna CTRL + C dan Paste, gunakan CTRL + V). Selesai. Sekarang anda buka perisian Jawi UKM dan boleh gunakan tulisan yang baru anda muat turun tadi secara automatik.

E-JAWI CONVERTER

E-Jawi converter adalah perisian atas talian yang mudah dan senang digunakan berbanding 2 pilihan di atas. Anda hanya perlu layari laman web khas yang menyediakan khidmat perisian penukaran Rumi ke Jawi dan anda terus boleh gunakannya melalui laman sesawang tersebut.

Layari: http://www.ejawi.net/converterV2.php

Sekian, itu sahaja perkongsian saya kali ini. Semoga bermanfaat dan memudahkan anda.


Related Articles

Leave a Comment