Home Kesihatan Tanda Awal Kehamilan

Tanda Awal Kehamilan

by Admin
tanda awal kehamilan

Tanda Awal Kehamilan – Sekiranya anda sedang mencuba untuk hamil, maka adalah penting untuk anda mengenal pasti tanda-tanda awal kehamilan agar dapat mengetahui kehamilan secepat mungkin.

Anda boleh bertanya kepada orang lain yang mempunyai pengalaman hamil atau mengambil ujian kehamilan awal untuk mengesahkannya. Ia juga penting untuk anda memahami bahawa semua kehamilan adalah tidak sama dan, oleh itu, gejala kehamilan berbeza-beza bagi setiap wanita.


Tanda-Tanda Awal Kehamilan

Suhu badan meningkat.

Suhu anda biasanya akan meningkat semasa ovulasi. Suhu basal badan anda kekal tinggi selepas ovulasi selesai dan kekal meningkat apabila haid anda sepatutnya bermula. Jika anda hamil, suhu badan yang meningkat serta terlepas haid boleh menjadi salah satu simptom awal kehamilan.

Haid Terlepas Tempoh.

Terlepas tempoh haid merupakan salah satu tanda awal kehamilan yang paling klasik dan membimbangkan. Jika anda mempunyai haid yang normal yang berlaku secara teratur, gejala ini boleh menjadi petunjuk kehamilan. Walau bagaimanapun, ini mungkin juga berlaku disebabkan oleh tekanan, penyakit dan turun naik berat badan. Pemberhentian kontraseptif oral dan sindrom ovari polikistik juga boleh menyebabkan terlepas haid.

Perubahan payudara.

Gejala ini boleh diperhatikan apabila anda merasakan kelembutan pada payudara semasa tidur atau semasa anda mandi atau berpakaian. Perubahan yang anda akan rasai adalah seperti ketidakselesaan yang anda alami pada payudara anda beberapa hari sebelum haid bulanan anda bermula. Walau bagaimanapun, gejala ini juga mungkin disebabkan oleh pil perancang atau ketidakseimbangan hormon. Gejala ini akan berkurangan dengan ketara apabila kehamilan anda meningkat.


Sakit kepala.

Tanda awal kehamilan ini akan membuatkan anda berasa pening atau pengsan pada masa-masa tertentu. Dan kadang-kadang disertai dengan loya dan muntah seperti yang anda boleh lihat dalam filem.

Mual Waktu Pagi (Morning sickness).

Gejala mual waktu pagi ini boleh menjadi salah satu yang paling tidak diingini kerana ia membuatkan anda membenci jenis makanan tertentu yang biasanya anda makan. Bau atau rasa tertentu boleh mencetuskan rasa loya semasa minggu pertama kehamilan dan biasanya hilang bermula dari lapan minggu kehamilan. Makanan yang paling mungkin mencetuskan ini adalah ikan, makanan pedas, susu, kopi dan banyak lagi. Ia boleh berlaku pada bila-bila masa siang atau malam. Untuk menguruskan simptom ini, lakukan aktiviti pemakanan dengan jumlah kecil yang kerap sepanjang hari, makan keropok atau roti bakar pada awal pagi sebelum anda bangun dari katil, atau minum jus atau air limau.

Kehamilan adalah perkara indah setiap wanita terutamanya apabila mengetahui hakikat bahawa badan seorang wanita sedang dalam perjalanan untuk melakukan apa yang direka untuknya – iaitu untuk melahirkan zuriat manusia! Apa yang perlu anda lakukan untuk menangani tanda-tanda awal kehamilan ini adalah untuk kekal sihat dan bersabar. Kehamilan adalah pengalaman yang sangat hebat, semoga berjaya!


Related Articles

Leave a Comment