Home Pendidikan Kebaikan Belajar Secara Berkumpulan

Kebaikan Belajar Secara Berkumpulan

by Admin
kebaikan belajar secara berkumpulan

Kebaikan Belajar Secara Berkumpulan – Sebagai seorang pelajar, anda pastinya sudah tahu betapa pentingnya pendidikan di sekolah atau universiti untuk berjaya pada masa hadapan. Anda boleh memilih untuk belajar sendiri atau anda boleh belajar secara berkumpulan.


Berikut ialah enam faedah dan kebaikan yang boleh anda perolehi daripada belajar secara berkumpulan:

1. Menghilangkan Sikap Menangguh Belajar

Jika anda jenis yang selalu menangguhkan belajar sehingga saat akhir, sesi belajar berkumpulan yang dijadualkan secara tetap boleh menghilangkan ‘perangai’ menangguh anda itu. Anda akan mempunyai masa yang ditetapkan untuk belajar dan bertanggungjawab kepada ahli kumpulan anda, yang pastinya akan mengurangkan kemungkinan anda menangguhkan aktiviti belajar dan ulangkaji anda.

2. Membantu Anda Belajar Lebih Cepat

Pelajar dalam kumpulan belajar biasanya belajar lebih cepat daripada pelajar yang belajar bersendirian. Jika anda tidak memahami sesuatu konsep, anda boleh terus bertanya rakan ahli kumpulan anda soalan yang akan membantu anda memahaminya. Mempunyai seseorang yang menjelaskan kekeliruan anda dapat menjimatkan masa anda berbanding masa belajar sendirian yang banyak digunakan untuk memikirkan konsep yang sukar dan mencari penyelesaian.

3. Mengisi Jurang dalam Nota

Belajar dengan kumpulan membolehkan anda membandingkan nota anda dengan pelajar lain. Jika anda bukan pengambil nota yang hebat, anda boleh melihat cara pelajar lain mengambil nota dan membetulkan sebarang ralat yang mungkin anda alami. Jika anda seorang pencatat nota yang hebat, anda boleh membantu rakan pelajar anda mengisi kekosongan dengan nota mereka.


4. Menajamkan Kemahiran Belajar Anda

Menjadi sebahagian daripada kumpulan belajar membolehkan anda memerhati pelbagai jenis kaedah belajar. Kaedah belajar anda sendiri mungkin bagus, tetapi anda juga mungkin dapat mempertajam kemahiran anda dengan menambahkan kaedah baharu yang digunakan oleh ahli kumpulan belajar anda.

5. Memecahkan Kebosanan Belajar Sendirian

Menghabiskan banyak masa sahaja untuk belajar boleh menjadi membosankan. Menyertai kumpulan belajar boleh menambah aspek sosial pada rutin belajar anda. Ia juga memberi anda saluran untuk membincangkan topik yang sedang anda alami di sekolah dengan pelajar lain.

6. Mengasah Kemahiran Insan

Sebagai seorang pelajar, anda perlu mempunyai kemahiran sosial dan keupayaan yang baik untuk berkomunikasi. Belajar berkumpulan boleh membantu anda mengembangkan kemahiran insaniah ini, yang akan membantu anda sepanjang kerjaya anda pada masa hadapan.


Related Articles

Leave a Comment