2

Amazon Malaysia

Amazon Malaysia – Amazon Malaysia Website | Adakah Amazon membuat penghantaran barang ke Malaysia? Ketahui cara membeli belah barangan di Amazon melalui perkongsian artikel di bawah.

Amazon.com adalah sebuah laman web membeli-belah dalam talian yang terbesar di dunia dengan jaringan penghantaran menjangkau kebanyakan negara-negara seluruh dunia. Bagaimana dengan Malaysia? Untuk makluman anda pihak Amazon menghantar beberapa produk mereka tertentu sahaja ke Malaysia. Sebelum saya bincangkan dengan lebih lanjut mengenai perkara ini, di sini adalah beberapa latar belakang mengenai Amazon.

Amazon merupakan salah satu daripada peruncit dalam talian yang tertua. Laman web ini telah dilancarkan pada tahun 1995 dan pada asalnya menjual buku sahaja. Kini, pelanggan Amazon boleh mencari hampir kesemua jenis dan kategori produk yang terlintas di fikiran mereka di laman web termasuk barang kemas, CD, alat elektronik, mainan, pakaian dan sebagainya. Selain menawarkan produk dari jenama lain, pada masa sekarang Amazon.com terkenal dengan perkhidmatan elektronik mereka sendiri, seperti produk Kindle Reader yang digunakan untuk membaca ebuku-ebuku dan produk Amazon Prime untuk penstriman video atas talian.

Bagi menambahkan lagi populariti Amazon, jika anda melihat laman web ranking Alexa akan dapati bahawa kedudukan Amazon.com mengungguli tempat ke 4 teratas daripada laman web lain di Amerika Syarikat. Di samping itu, Amazon mempunyai lebih daripada 25 juta pengikut Facebook.

Amazon Malaysia

Amazon Hanya Hantar Beberapa Produk ke Malaysia

Berita baik, pembeli yang menggunakan alamat Malaysia kini sudah boleh menggunakan platform Amazon untuk membeli dan menghantar beberapa produk ke Malaysia. Berita buruknya pula masih terdapat banyak produk Amazon yang tidak boleh dihantar ke Malaysia. Salah satu cara untuk orang di Malaysia mengetahui samada produk Amazon melakukan perkhidmatan penghantaran di peringkat antarabangsa ataupun tidak adalah dengan melihat halaman butiran produk. Jika anda melihat nota berkata, “Item ini juga boleh didapati untuk penghantaran ke Malaysia”, maka anda ada peluang untuk membuat penghantaran produk ke Malaysia. Anda boleh membaca artikel saya sebelum ini bertajuk “KitchenAid Malaysia dari Amazon.Com”

Cara terbaik untuk mengetahui dengan pasti sama ada Amazon menyampaikan produk ke Malaysia adalah dengan memilih item dan lihat jika samada anda boleh membelinya. Jika Amazon tidak menyampaikan produk ke Malaysia, maka Amazon tidak akan membiarkan anda memilih Malaysia sebagai destinasi penghantaran semasa proses checkout anda, dan anda juga tidak akan dapat melakukan transaksi.

Malah, Amazon telah mengeluarkan kenyataan berikut apabila anda mencari maklumat lebih lanjut mengenai mengapa produk tidak melakukan penghantaran ke negara seperti Malaysia:

amazon malaysia

Terjemahan:

“Isu Waranti dan sekatan pengilang menghalang kita daripada penghantaran produk tertentu untuk semua lokasi geografi.

Anda akan diberitahu semasa membuat pesanan anda jika kami tidak dapat untuk menghantar barang-barang tertentu kepada alamat yang telah anda pilih. Sila semak halaman terperinci produk bagi apa-apa sekatan penghantaran item khusus.”

Pembeli di luar Amerika Syarikat tidak boleh membeli jenis-jenis barangan daripada penjual:

  • permainan video
  • mainan dan barangan bayi
  • elektronik
  • kamera dan barangan foto
  • alat dan perkakasan
  • peralatan dapur dan peralatan rumah
  • barangan sukan dan peralatan luar
  • perisian
  • komputer.

Amazon Malaysia

Kategori yang di senaraikan di atas pastinya menjadi kerperluan yang ramai ingin membelinya di Malaysia! Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya kita masih boleh membeli buku-buku, pakaian, muzik, DVD, antara lain.

Dalam perkembangan yang berkaitan, maklum balas yang dikumpul mengenai perkhidmatan penghantaran Amazon ke Malaysia agak baik. Sesetengah orang yang disoal menyatakan bahawa penghantaran ke Malaysia adalah tepat pada masanya dan, jika produk yang dibeli tidak tiba, bayaran balik penuh akan diberikan. Selain itu, apabila anda membeli sesuatu di Amazon, anda boleh menjejaki laluan (tracking number) penghantaran yang lengkap. Dalam erti kata lain, anda boleh mengesan masa dan lokasi produk semasa di laluan penghantaran.

Adalah sangat mudah untuk membuka akaun di Amazon dan mula membeli-belah. Anda boleh melawat laman web Amazon di sini. Cubalah sekarang.

PS: Pernahkah anda membeli apa-apa daripada Amazon.com di Malaysia? Kami ingin mendengar pengalaman anda dalam komen di bawah.

Advertisement

2 Comments

  1. Boleh beli barang yang amazon tak nak jual. guna viabox. antara yg termurah dan bagus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.