You are here
Home > 2018 > February

Cerita rakyat Melayu – Koleksi cerita rakyat kaum Melayu

cerita rakyat melayu

Cerita rakyat Melayu – Koleksi cerita rakyat kaum Melayu. Kali ini perkongsian mengenai cerita masyarakat Melayu di Malaysia. Banyak cerita-cerita ini lebih kepada klasik yang berkisar cerita pahlawan (contoh: Hang Tuah), legenda (contoh Mahsuri), atau jenaka (Pak Pandir). Cerita-cerita ini sama ada disampai secara lisan ataupun bertulis, cerita yang panjang pun ada, pendek pun ada. Jadi macamana nak dapatkan koleksi cerita rakyat Melayu ni? Kebiasaannya ianya mudah dan boleh dapati daripada kedai-kedai buku seperti MPH, Popular, dan lain-lain. Selain daripada itu, anda juga boleh cari melalui internet sahaja. Macamana caranya tu? Mudah saja, anda buka pelayar web dan pergi ke halaman Google Book dan taip apa sahaja tajuk buku atau genre yang anda suka, nanti di keputusan laman carian akan paparkan senarai

Software Aplikasi TV Online

software aplikasi tv online

Software Aplikasi TV Online – Samada anda sedar atau tidak, sebenarnya selain daripada menonton siaran langsung di televisen anda juga boleh menonton acara live atau secara langsung hanya dengan online menerusi internet. Ya, mungkin anda dah tahu cuma tidak tahu bagaimana untuk melakukannya. Menerusi artikel ini saya akan kongsikan beberapa perisian atau software aplikasi tv online yang boleh anda gunakan untuk menonton TV secara atas talian secara percuma. Dengan adanya software ini dalam PC anda, maka anda bolehlah menonton siaran tv pilihan anda samada channel sukan, berita dan sebagainya. Bahkan aplikasi tv online tidak hanya tertumpu pada siaran satu negara sahaja, bahkan siaran dari seluruh negara di seluruh dunia pun ada, hebatkan? Macam-macam ado (pinjam tagline Astro). Buat pengetahuan anda, saya

Semak Tracking Number Poslaju Malaysia Online

poslaju track and trace

Semak Tracking Number Poslaju Malaysia Online – Cara check pos laju tracking no menggunakan laman web rasmi semakan pos Malaysia track and trace. Bagaimana nak jejaki item atau barang yang anda beli atau hantar melalui Pos Laju? Untuk semua penghantaran dalam negeri di dalam Malaysia, ramai dikalangan rakyat Malaysia menggunakan perkhidmatan kurier Pos Laju bagi penghantaran barangan dengan cepat dan boleh dipercayai ke mana-mana lokasi beralamat samada rumah, sekolah, universiti ataupun jabatan kerajaan. Semasa proses pengeposan barang, anda dikehendaki mengisi borang penghantaran. Setiap borang yang diisi masing-masing mengandungi kod penjejaknya yang tersendiri. Selepas barangan anda dihantar, pihak pos laju akan mengaktifkan nombor kod penjejak (tracking number) untuk menjejaki lokasi terkini barangan Pos Laju anda. Anda boleh menggunakan kod nombor tersebut untuk

Perkhidmatan Cuci Rumah ke Rumah

perkhidmatan cuci rumah

Perkhidmatan Cuci Rumah (Home Cleaning Services) - Kenapa anda perlukan perkhidmatan cuci rumah untuk kediaman anda? Melalui artikel ini saya akan kongsikan kepada para pembaca maklumat penting dalam memilih perkhidmatan mencuci rumah untuk isi rumah dan bagaimana untuk mendapatkan khidmat cuci rumah terbaik. Perkhidmatan cuci rumah selalunya dijalankan oleh profesional yang tugas mereka menguruskan aktiviti pembersihan rumah anda. Mereka biasanya tiba secara dalam kumpulan dua orang atau lebih dan mula membuat ruang tamu anda bersih dan menyeronokkan. Kini, ramai pemilik rumah mula mengiktiraf nilai perkhidmatan cuci rumah profesional. Walau bagaimanapun, kebanyakan mereka tidak menyedari sebab-sebab mengapa mereka perlu memilih hanya tukang pembersih rumah yang paling mahir dan berwibawa. Terdapat banyak jenis perkhidmatan pembersihan rumah yang boleh dilakukan. Apabila pemilik rumah sibuk, mereka

Contoh Resume Terbaik dan Lengkap Bahasa Melayu

Contoh Resume Terbaik dan Lengkap Bahasa Melayu - Percaya atau tidak, tidak ramai yang tahu cara membuat resume lengkap sekiranya tiada pengalaman mengenainya yakni berhadapan dengan proses menapis resume, walaupun tahu berkemungkinan ianya kurang lengkap dan jauh daripada kategori terbaik. Kenapa saya berkata demikian? Kerana amat berbeza mereka yang membuat resume berbanding individu yang memeriksa resume yang menepati ciri-ciri serta kriteria yang dikehendaki. Dengan kata mudah saya ibaratkan seperti bandingan di antara kertas peperiksaan subjektif yang ditulis oleh calon peperiksaan dengan pemeriksa itu sendiri. Anda rasa siapa lebih berpengalaman? Anda fikir siapakah calon-calon yang mendapat tempat di mata pemeriksa untuk layak mendapat markah tinggi? Mengapa anda perlukan contoh resume terbaik? Untuk menghasilkan atau membuat resume yang lengkap penuh dengan kriteria yang

Surat aku janji jualan tanah

surat aku janji jualan tanah

Surat aku janji jualan tanah - Adakah anda sedang mencari cara betul membuat Surat aku janji jualan tanah? Baiklah, dalam artikel ini saya lampirkan contoh surat aku janji jual beli untuk tanah dan banggunan. Surat aku janji ini mungkin kelihatan sedikit berbeza untuk setiap negeri terutamanya dari segi olahan ayat surat itu sendiri. Cuma di sini saya ingin kongsikan kepada anda bagaimana rupa surat tersebut serta isi kandungannya. Anda juga boleh memuat turun contoh surat ini menerusi pautan yang saya sertakan sekali di bahagian bawah artikel. Ataupun anda boleh baca salinan di bawah dan semak kemudian copy ke fail Microsoft Word atau skrol tetikus ke bahagian bawah artikel ini untuk muat turun pantas fail melalui pautan khas yang telah saya letakkan. Surat

Top