Cara cek IP komputer

November 4, 2012 | 2

Cara cek IP komputer – Ok, sekian lama aku tidak buat tutorial, hari ini dengan ‘agak’ lincahnya aku nak kongsikan bersama Anda semua tentang bagaimana cara nak cek IP komputer nie.

Macamana nak tahu IP komputer sendiri? Sebenarnya IP komputer dengan IP Internet tak sama tau, so jangan confius pula di situ. Di bawah nie langkah ringkas aku yang mudah dipraktikkan, dan jangan risau, kalau cara yang aku tunjuk secara bergambar di bawah nie pun Anda masih tak faham, aku buat pula dalam bentuk video. :)

Langkah 1: Buka Command Prompt. Klik Run lalu masukkan keyword CMD atau boleh juga pakai Command Prompt.
Langkah 2: Setelah CMD atau Command Prompt terbuka, masukkan katakunci: ipconfig, kemudian tekan enter.
Langkah 3: Maka akan terpaparlah IP Address komputer anda seperti gambar di bawah nie.

Cara cek IP komputer

Di bawah ini pula langkah melalui video, dalam video nie aku guna komputer laptop aku nie lah sebagai mangsa, laptop aku pakai Windows 7 so aku guna function win 7 lah.

Mudah sahaja kan cara mengetahui IP address komputer nie, video kat atas yang aku buat tu pun panjangnya tak sampai semenit. Ok, semoga post ini berguna buat Anda. Sekian.

Facebook comments:

Comments (2)

  1. yang ni aku tauu. haha..
    JOM baca post terbaru dari titan ..Masalah malware inteliconcept.com

  2. Hehe, saja kongsi kpd yg xtau. :)

Leave a Reply

Trackback URL | RSS Feed for This Entry

CommentLuv badge