0

Rumah untuk disewa Kota Kinabalu

Rumah untuk disewa kota kinabalu. Adakah anda sedang mencari rumah untuk disewa di sekitar kota kinabalu? Baiklah, disini saya akan memberi beberapa tips berguna tentang rumah untuk disewa di kota kinabalu.

Berikut saya senaraikan 7 tips yang akan membantu anda memulakan proses yang tepat untuk mendapatkan rumah sewa. Selain itu Pemilik rumah sewa juga boleh mengambil manfaat daripada tips-tips amalan rumah sewa ini.

1. Menawarkan sesuatu yang istimewa – Menyewa rumah boleh menjadi suatu cabaran. Sebagai pemilik, anda perlu menetapkan sewa rumah anda berlainan atau unik daripada sifat-sifat lain yang mungkin terdapat di kawasan anda. Pertimbangkan ciri-ciri yang penyewa di kawasan anda mungkin inginkan kemudahan seperti mesin basuh atau mesin pengering, kabel telefon, penghawa dingin dan banyak lagi. Menambah ciri-ciri khusus ini akan membantu penyewa untuk menyewa rumah anda dengan lebih cepat.

2. Penyelidikan pasaran rumah sewa – Luangkan sedikit masa untuk meneliti apa yang pemilik rumah sewa lain sewakan kepada penyewa mereka. Adakah lokasi mereka sesuai berbanding dengan rumah sewa anda? Apa ciri-ciri lain pemilik rumah sewa lain miliki? Tetapkan harga rumah sewa anda dengan harga yang sesuai.

3. Cari penyewa lebih awal – Salah satu kesalahan terbesar tuan rumah sering lakukan adalah menunggu terlalu lama sebelum mereka mengiklankan rumah sewa mereka. Mendapatkan hasil dari mengiklan adalah jauh lebih mudah sekiranya anda mulakan awal. Mulakan untuk mencari penyewa sebaik sahaja rumah sewa anda siap untuk disewa. Ini boleh dilakukan tiga hingga empat bulan sebelum rumah sewa anda siap sepenuhnya. Gunakan waktu tambahan untuk memberi gambaran kepada penyewa dan menyiapkan rumah untuk disewakan.

4. Dapatkan penyewa rumah yang betul – Luangkan masa untuk menyemak latar belakang penyewa anda sebelum anda membiarkan mereka masuk. Setelah penyewa adalah di rumah anda, mungkin sukar untuk menyuruh mereka pindah. Semak rujukan mereka, lakukan semakan hutang & dapatkan deposit yang berpatutan. Juga, berbicara atau bersembang dengan penyewa untuk mencari tahu sebanyak mungkin mengenai kebiasaan dan perangai mereka supaya tidak ada kejutan kepada anda nanti. Hanya dengan beberapa pertanyaan ringkas sudah mencukupi untuk mengetahui banyak perkara tentang penyewa berpotensi.

5. Menandatangani perjanjian sewa – Tidak peduli seberapa banyak jaminan anda sebagai pemilik, perjanjian sewa bertulis amat diperlukan dan penting untuk melindungi diri anda sebagai pemilik rumah. Sebuah dokumen sederhana yang menyatakan syarat-syarat perjanjian anda dengan penyewa, akan membantu anda menjimatkan banyak wang, kejengkelan, dan masa yang tak terhitung jika masalah tidak muncul. Anda dapat mencari contoh perjanjian sewa pada halaman borang sewaan kami.

6. Layan penyewa anda dengan baik – Setelah anda mempunyai penyewa yang baik, cubalah untuk menjaga mereka sebaik mungkin. Elakkan daripada mencari penyewa baru, menanggung kos carian dan persiapan jika rumah itu kosong. Bicara dengan penyewa yang ada dan mengambil tahu bagaimana perasaan mereka tentang kehidupan di sewa rumah anda. Kemudian cubalah untuk mengatasi segala masalah yang mungkin mereka hadapi sebelum mereka membangkitkan isu.

7. Sering semak rumah sewa – Biarkan penyewa tahu anda peduli tentang rumah anda dan tentang mereka sebagai penyewa. Jika sesuatu rosak, perbaikinya dengan segera. Jika penyewa melakukan kesalahan, tegur mereka dengan lebih awal supaya mereka tidak berfikir perilaku mereka itu adalah betul padahal ianya salah. Pastikan penyewa tahu anda akan melakukan semakan untuk pemeriksaan rutin agar mereka terus dikemaskini apa saja yang anda temukan.

Dengan demikian, sekiranya anda sedang mencari rumah untuk disewa kota kinabalu, pencarian anda boleh dibuat dengan lebih mudah jika anda tahu tips di atas. Sama ada anda masih bujang atau sudah berkahwin, menyewa rumah bukanlah tugas yang sukar jika anda tahu apa yang harus anda ketahui dan langkah-langkah yang tepat untuk diambil.

Baiklah, tips pencarian rumah sewa sudah anda ketahui, sekarang saya berikan beberapa maklumat serta rujukan tentang rumah untuk disewa kota kinabalu kepada anda. Info ini juga berguna kepada pemilik rumah sewa yang ingin menyewakan rumah sewa mereka dengan lebih cepat. Jika anda mencari rumah untuk disewa kota kinabalu saya sarankan anda merujuk laman web di bawah:

1. Kotakinabalu.Olx.Com.My
2. RumahSewa.InfoCubes.Net
3. Malaysia.Market4free.Com
4. Sabahan.Net (Anda boleh terus bertanya orang-orang sabah di forum ini)

Sekian, semoga artikel saya ini bermanfaat kepada anda.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.