Gambar Makam Pusara Arwah Ahmad AMMAR selepas 35 hari pemergiannya

December 12, 2013 | 0

Gambar Makam Pusara Arwah Ahmad AMMAR selepas 35 hari pemergiannya – Aku yakin mesti anda ingat dan segar lagi di ingatan tentang kisah figura seorang pemuda berumur 20 tahun yang kembali ke rahmat Ilahi akibat kemalangan di Turki awal bulan lepas (2 November 2013). Kepada anda yang ketinggalan kisah Ammar ini boleh cari di internet, pelbagai tajuk diberikan.

“Ammar, syahid yang tertangguh.”
“Ammar bertemu Bidadarinya.”

Hari ini, seorang pengguna Twitter ada berkongsi satu gambar yang baru diambil, iaitu gambar ibu bapa as-syahid Ahmad Ammar menziarahi pusara anak mereka. Di bawah ini gambar tersebut:

pusara-arwah-ammar

Caption gambar: Ayah Ammar Ahmad Azam Abdul Rahman yang juga bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) bersama ibu Ammar Nur Azlina Abdul Aziz berdiri di sebelah pusara anak mereka yang ditumbuhi bunga-bungaan mekar dan subur. Subhanallah.

Buat pengetahuan anda allahyarham merupakan rakyat Malaysia yang pertama dikebumikan di Tanah Perkuburan Eyub Sultan, Turki. Apa yang istimewanya, tanah perkuburan tersebut merupakan tempat bersemadinya lebih daripada 60 jasad sahabat-sahabat Nabi Muhammad S.A.W, para auliya’, panglima Uthmaniyyah dan orang-orang kenamaan di sana. Bahkan, jasad sahabat Rasulullah Saidina iaitu Abu Ayub Al-Ansari turut disemadikan di situ.

Di atas perenggan ini disertakan perkongsian sebuah rakaman video petikan daripada program Astro: Mimbar Pencetus Ummah di mana dalam program tersebut ada menjemput Ahmad Azam dan Nur Azlina berbicara bersama penonton mengenai anaknya seorang pemuda kesayangan umat Islam Ahmad Ammar.

Bersamalah kita masing-masing sedekahkan bacaan surah Al-Fatihah kepada arwah Ahmad Ammar, semoga beliau ditempatkan dalam kalangan hamba-hamba Allah yang soleh serta dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmat Allah. Insya-Allah.

Facebook comments:

Leave a Reply

Trackback URL | RSS Feed for This Entry

CommentLuv badge